Ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi i kawałkami gorzkiej czekolady

  komentarze 4

Ciasetczka z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi

Idealne na zimne, ponure dni. Poprawiają humor i smakują wybornie, nie są zbyt słodkie, ale bardzo aromatyczne. Mocno czekoladowe. Jeśli ktoś chciałby je upiec, to ostrzegam: można się uzależnić!

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka (200g) masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajo
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do obtaczania

1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.

2. W osobnym naczyniu utrzyj na gładką masę masło z cukrem. Dodaj jajko i dalej ucieraj, aż składniki się połączą.

3. Do masy maślano-jajecznej dodawaj po łyżce suche składniki, jeśli mieszasz mikserem, to na najniższych obrotach.

4. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i orzechy, wymieszaj i włóż na 30 minut do lodówki.

5. Ze schłodzonego ciasta uformuj wałek, pokrój wałek w plastry o grubości 5-7 mm. Jeśli plastry – ciasteczka się zdeformują podczas krojenia, popraw ich kształt ręcznie.

6. Ciastka obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Piecz 10-12 minut w temperaturze 160 st.C.

8. Ostrożnie zdejmij z blachy, przestudź i (opcjonalnie) oprósz cukrem pudrem.

Można użyć różnych orzechów: laskowych, migdałów lub innych. Ja najbardziej lubię włoskie, bo mają charakterystyczny smak i według mnie najlepiej dają się poznać w wypiekach.

Nie próbowałam słodszych czekolad do tych ciasteczek, wiec tej zamiany nie polecam. Największa zaleta tych słodkości to ich nie-słodkość.

Przepis zamieszczam na specjalnie życzenie Kasi, mojej najlepszej Bratowej. Buziaki!

ciasteczka czekoladowe

Opt In Image
Chcesz wiedzieć więcej?
Zapisz się na newsletter!

Raz w tygodniu wyślę do Ciebie osobistego maila z samymi dobrymi wiadomościami.

Nie rozsyłam spamu!

Komentarze (4)

  1. Sień:

    Jeszcze lepiej smakują po przekroczeniu oceanu, są idealne do wysyłki, bo się nie łamią w drodze… A tak serio, one są REWELACYJNE. Polecam.

  2. Danuta Duda:

    Martusiu gratuluję przepisu ciasteczka są pyszne szybko się robią polecam wszystkim łakomczuszkom 🙂

    • Marta Polak:

      Danusiu, dziękuję! Cieszę się z pierwszej pozytywnej recenzji „po robocie” 😉 A przepis wycięłam z gazety lata temu, nawet nie pamiętam, z jakiej…

Dodaj komentarz