Jak upiec chleb żytni na naturalnym zakwasie

  komentarzy 7

Chleb żytni na zakwasie

Masz już zakwas – pora piec chleb. Pierwszy, najbardziej klasyczny i najgłębiej zapadający w pamięć to chleb pełnożytni na zakwasie. Zapach trochę kwaśny, trochę słodki. Idealna wilgotność. Chrupiąca skórka. Przechowuje się doskonale nawet kilkanaście dni!


Potrzebujesz:

  • 450 g zakwasu
  • 450 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 300 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • tłuszcz do formy

DOBRA RADA:

Pamiętaj, by odłożyć jedną – dwie łyżki zakwasu (ok. 50 g) do słoika i schować do lodówki. Kiedy przyjdzie pora na pieczenie kolejnego chleba, będziesz dokarmiać gotowy zakwas.

1. W dużej misce połącz wszystkie składniki

Ciasto na chleb powinno być dość luźne i mieć konsystencję gęstej śmietany, albo błota, albo musztardy – zależy, co najlepiej przemawia to Twojej wyobraźni. Następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w spokojne miejsce, ciepłe i z dala od przeciągu. Niech zakwas zacznie pracować w cieście.

2. W czasie, gdy zakwas pracuje w cieście, przygotuj foremkę na chleb

Najlepsza będzie podłużna keksówka, na taką porcję ciasta idealna jest długa foremka 30-centymetrowa. Należy wysmarować ją tłuszczem, który dobrze znosi wysokie temperatury. W mojej kuchni sprawdza się smalec albo olej z pestek winogron. Natłuszczoną foremkę można wysypać dowolnymi otrębami (ja lubię owsiane), będą ciekawie wyglądać po upieczeniu.

3. Po godzinie ponownie wyrób ciasto

Metody są różne, możesz mieć cudowną maszynę do mieszania czy wyrabiania ciast, ale jeśli nie, ręce w zupełności wystarczą. Energia ręki, jaką przekazujesz chlebowi podczas mieszania, wróci do Ciebie, gdy wyciągniesz chleb z pieca. Ja jestem zwolenniczką naturalnych metod i mieszam ręką. Kiedy ciasto pozbędzie się powietrza, przełóż je do natłuszczonej foremki i wyrównaj powierzchnię spodem łyżki maczanym w zimnej wodzie. Ciasto sięga połowy swojej formy. Teraz chleb musi wyrosnąć.

4. Chleb z młodym zakwasem potrafi rosnąć nawet 4-5 godzin

Jeśli Twój zakwas ma już kilka miesięcy, chleb może wyrosnąć nawet w godzinę. Jedna podstawowa zasada w tym punkcie jest następująca: chleb MUSI podwoić swoją objętość. Nie wolno wkładać do piekarnika niewyrośniętego chleba.

5. Kiedy chleb sięga brzegów formy…

(albo z niej wyrasta), rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Możesz posmarować lub spryskać wierzch chleba wodą, ale nie jest to konieczne. Włóż formę do piekarnika i piecz przez godzinę.

6. Po upieczeniu wyciągnij chleb na kratkę do przestygnięcia

Nie chowaj jeszcze ciepłego wypieku do woreczków foliowych, najlepiej w ogóle go tam nie chowaj. Zanim całkowicie ostygnie, może leżeć pod suchą ściereczką. Oczywiście spróbujesz swojego chleba, kiedy jeszcze będzie ciepły. Zadbaj o dobre towarzystwo na ten moment.

7. Jeśli uda Ci się upiec ten chleb,

proszę, zostaw mi komentarz. Ucieszę się razem z Tobą!

 

***

Chcesz zrobić zakwas w domu, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Sprawdź mój przepis na naturalny żytni zakwas na chleb.

Polecam też mój inny post na blogu: Przepisy na chleb na zakwasie – daj się zainspirować 😉

Opt In Image
Chcesz wiedzieć więcej?
Zapisz się na newsletter!

Raz w tygodniu wyślę do Ciebie osobistego maila z samymi dobrymi wiadomościami.

Nie rozsyłam spamu!

Komentarze (7)

  1. JW:

    Marta!!! Upiekalam!!! A jakze!!! Nie wyrosl co prawda tak jak powinien, ale i tak pycha. Mam nadzieje, ze sie wprawie… Chlopakom w kazdym razie chlebek smakowal. Zakwas w lodowce czeka na kolejna runde. Dzieki wielkie za inspiracje!!!

    • Marta Polak:

      Bardzo się cieszę, że się udało! Chleby z żytniej mąki są cięższe i nie nabierają „puszystości” jak wypieki z piekarni. Następnym razem spróbuj dodać połowę mąki pszennej, połowę żytniej (zakwas powinien być cały czas żytni, dopiero do ciasta można dodać innej mąki), wyrośnie lepiej i będzie taki wypukły, zaokrąglony na wierzchu.

  2. JW:

    Zwatiowalam na punkcie pieczenia chleba. Smakuje wszystkim- chlopakom, Paulinie, mnie , sasiadom…itd…dzisiaj mnie ponioslo 4 bochenki:)))

  3. Irena:

    Chlebek piekę już parę lat, ale do tej pory w maszynie i na drożdżach. Ostatnio wyhodowałam zakwas korzystając również z Twojej stronki. Chlebek upieczony z przepisu jw wyszedł rewelacyjny. Jest to teraz mój przepis bazowy, który urozmaicam różnymi dodatkami. Suuuuuuper strtona, przejrzysta i zrozumiała. ????

  4. Tata G:

    Cześć, Dziękuję Ci bardzo za ten przepis, a przede wszystkim za świetny instruktaż hodowli zakwasu!! (za jego sprawą tu trafiłem). Cheb jest prosty w zrobieniu, a jego smaku nie powstydziłby się nie jeden bochenek. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz