Najlepsze ciasteczka owsiane – szybko i pysznie

  komentarzy 7

Długo szukałam idealnej receptury. Na tyle uniwersalnej, żeby dała się modyfikować. Na tyle prostej, by nie biegać do sklepu po składniki, których nie mam w domu cały czas. Naturalnej i tak zdrowej, jak tylko słodkie receptury być potrafią. Ten przepis na ciasteczka znalazłam na stronie Marthy Stewart. Zmodyfikowałam go nieco i teraz moje ciasteczka robią i wrażenie, i furorę.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane są łatwe w przygotowaniu, cudnie pachną i niebiańsko smakują.

Potrzeba tylko:

1 szklanka mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 kostka (200 g) masła w temperaturze pokojowej

1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego)

1 duże jajo

1 1/2 szklanki płatków owsianych (górskie lub błyskawiczne)

1 szklanka rodzynków (lub innych dodatków)

Z takiej ilości składników upiekłam dwie blachy ciasteczek, na każdej po 20 sztuk.

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem.

2. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Delikatnie wymieszaj.

3. W dużej misce ubij masło z cukrem i cukrem trzcinowym.

4. Do ubitej masy dodaj jajo, ubijaj do całkowitego połączenia.

5. Teraz małymi ilościami (po łyżce – dwie) dodawaj mąkę z dodatkami. Wymieszaj na gładką masę.

6. Wmieszaj płatki owsiane, a potem rodzynki.

7. Nabieraj porcje ciasta łyżką, w dłoniach formuj kulki, układaj je na blasze, delikatnie spłaszczaj.

8. Piecz w 175 stopniach około 15 minut. Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi zaczynają brązowieć.

Upieczone ciasteczka trzeba przestudzić, żeby stwardniały.

Ciasteczka owsiane

Jak można je modyfikować?

  • Można dodać płatków owsianych górskich albo innych (drobnych, błyskawicznych) – za każdym razem ciasteczka wyjdą znakomite, choć będą smakować/chrupać nieco inaczej.
  • Można zmienić tłuszcz. Kiedyś upiekłam je na oleju kokosowym. Aromat był bardzo tropikalny, jednak olej kokosowy topi się szybciej niż masło i trzeba dać go troszkę mniej, bo ciasteczka się rozpłyną po całej blasze.
  • Można zmienić dodatki. Zamiast Rodzynków można dać żurawinki, pokrojone suszone morele, orzechy, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, a nawet pokrojoną na drobno czekoladę. Moje ulubione zestawienie to orzechy włoskie + gorzka czekolada zamiast rodzynków.

Kiedyś myślałam, że czekolada jest bezkonkurencyjna. Ciasteczka czekoladowe, desery, musy, brownies, a nawet czekolada gorzka łamana na kawałki. Nadal za nią przepadam, ale te ciasteczka wdarły się do mojego serca i do mojego piekarnika na dobre. I na złe. Na złe chyba nawet są lepsze.

***

Poszukuję wciąż nowych wrażeń i dodatków. Jeśli masz jakiś pomysł, to podziel się nim w komentarzu! Co jeszcze można dodać do ciasteczek owsianych zamiast rodzynków?

Opt In Image
Lubisz czytać prawdziwe maile?
Zapisz się na mój newsletter!

Raz w tygodniu wyślę do Ciebie osobistego maila z samymi dobrymi wiadomościami.

Nie rozsyłam spamu!

Komentarze (7)

  1. Sieńka:

    Suszone jagody. Suszone jagody acai. Suszone figi (bez maku). Uwielbiam „oatmeal cookies”, ale muszą być ciągnące. A czy jak dodamy kokosu, to wyjdą ciągnące kokosanki?

  2. Pani Ka:

    Najlepsze ciasteczka na świecie,uwielbiamy całą rodziną,zwłaszcza te z żurawinami… pycha 🙂

  3. Rena~bartos:

    Zrobiłam dzisiaj to cudo. 🙂 Sa super, takie lubie i dziecko jaka mialo frajde jak robil kulki.. Nie rozumiem tylko czemu trzeba dać biały cukier?. Bialego nie posiadam wiec dalam wiecej brązowego. Pozdrawiam

    • Marta Polak:

      Renia, cieszę się, że owsiane smakowały! Cukier brązowy jest jak najbardziej OK, tych ciastek nie da się zepsuć nawet ksylitolem 😉 Pozdrawiam!

  4. Monika:

    Ciastka wyszły super! Pięknie wyrosły. Dodałam jescze wiórka kokosowe, słonecznik, sezam, otręby i co tam jeszcze miałam po ręką 😉 Także można je dowolnie modyfikować 😀
    Polecam ten przepis!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz