Sałatka na białym talerzeku, srebrny widelczyk, drewniany stół, biało-niebieski obrus - Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Ta sałatka z tuńczykiem jest hitem z dwóch powodów:

Po pierwsze jej przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut od pomysłu do realizacji, a po drugie robi się ją ze składników, które zazwyczaj mamy w spiżarniach.

Produkty są tak proste jak makaron, tuńczyk w oleju, kukurydza konserwowa i jedyny właściwy majonez, ale o tym za chwilkę.   

Pamiętam, że kiedy byłam studentką, moja mama robiła dla mnie tę sałatkę. Wiozłam ją w plecaku, jako „wałówę” z domu do Krakowa z przesiadkami, pociągami i autobusami.  Współlokatorzy zawsze cieszyli się, kiedy wracałam z domu. Dzień mojego powrotu zwiastował ucztę, gdzie główną bohaterką była sałatka mojej mamy.  

Kiedyś moja przyjaciółka Sieńka postanowiła zrobić tę sałatkę, zgodnie ze skrupulatnie spisanym przepisem, w swoim rodzinnym domu. Ku wielkiemu zdziwieniu i niemałemu rozczarowaniu stwierdziła, że jej sałatka z tuńczykiem i kukurydzą różni się od tej, którą poznała u mnie. 

Mimo że przepis jest bardzo prosty, a składników niewiele, to… kluczowe okazało się użycie konkretnego majonezu, który nadaje smak!

Składniki

  • paczka makaronu świderki lub kokardki, 
  • puszka tuńczyka w oleju (albo dwie;)),
  • puszka kukurydzy,
  • majonez dekoracyjny Winiary (używam go również do sałatki kartoflanej, pycha!),
  • opcjonalnie łyżka drobno posiekanego pora, tylko biała część,
  • sól i pieprz do smaku

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam i mocno schładzam, przelewając zimną wodą. 

Dodaję odsączonego z oleju tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, sól i pieprz. 

Jeśli chcę, żeby sałatka z tuńczykiem była ostrzejsza, dodaję drobno pokrojoną, białą część pora. Ponieważ jednak dzieci za tą wersją nie przepadają,  często omijam go w sałatce i robię wersję uproszczoną.

Warto też pamiętać, że sałatka bez dodatku pora przechowuje się znacznie lepiej, ponieważ por w lodówce zaczyna aromatyzować sałatkę i mimo niewielkiej ilości staje się dominujący.

Do całości dodaję majonez w ilości wedle uznania. Jeśli ktoś lubi, żeby sałatka była suchutka i sypka, i jedynie delikatnie majonezowa, trzeba dodać tylko odrobinę majonezu. Jeśli wolisz sałatkę w wersji bardziej wilgotnej i przepadasz za majonezem, możesz go dodać więcej.  

My najczęściej jemy sałatkę z tuńczykiem bez dodatku pora. Ta wersja należy do ulubionych dań dzieci, więc wolę mieć pewność, że będą zadowolone 🙂  

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

I jeszcze jedna super porada: Jeśli chcesz zrobić sałatce ładne zdjęcie, to zostaw kilka ziaren kukurydzy do posypania po wierzchu. Żółty jest bardzo fotogeniczny 😉

Opt In Image
Zapisz się na newsletter

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *