Jak szybko ugotować makaron, ryż i kaszę

Jak szybko ugotować makaron, ryż i kaszę?

Jak szybko ugotować makaron, ryż i kaszę

To świetny sposób na przyspieszenie gotowania nawet o kilka(naście) minut!

W czajniku elektrycznym zagotuj wodę. Przelej do garnka, doprowadź do wrzenia. Jeśli potrzebujesz więcej wody, natychmiast zagotuj drugą porcję w czajniku i dolej do garnka.

Jeśli gotujesz makaron, do wrzątku wlej trochę oliwy – makaron nie będzie się zlepiał po odcedzeniu. Możesz dodać sól i 2-3 ząbki czosnku. Wsyp makaron i gotuj do uzyskania ulubionej miękkości.

Ryż i kaszę gotuje się w osolonej wodzie, uważając, żeby ziarna się nie rozgotowały.

Doprowadzanie wody do wrzenia w garnku, bez posłużenia się czajnikiem, wydłuża czas gotowania. Korzystając z mojego sposobu oszczędzisz 5-7 minut na gotowaniu w garnku trzylitrowym i 15-20 minut na gotowaniu do 10 litrów wody.

3 thoughts on “Jak szybko ugotować makaron, ryż i kaszę?”

  1. Ja też tak robię! Sprawdza się zwłaszcza gdy za 10 minut trzeba wyjść z domu, rano okazuje się, że skończył się chleb lub wędlina, a dzieciom trzeba przygotować lancz do szkoły. Wrzątek przeważnie jest już gotowy – na kawę oczywiście. Błyskawicznie gotuję makaron, mieszam z sosem ze słoiczka i przekładam do trzech malutkich termosików.

  2. Ja osobiście po wrzuceniu makaronu, czekam aż zagotuje się on razem z wodą i wyłączam palnik. Mieszam od spodu i przykrywam pokrywką. Makaron sam dochodzi do miękkości a ja nie muszę go pilnować.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *