Kawałek tarty dyniowej z kleksem z bitej śmietany - Tarta dyniowa na Thanksgiving

Tarta dyniowa – amerykańskie pumpkin pie

Pierwszy raz w życiu usłyszałam o tarcie dyniowej, czyli o pumpkin pie na lekcjach angielskiego w podstawówce. Omawialiśmy wtedy Święto Dziękczynienia i ten wypiek był przykładem tradycyjnego jedzenia Amerykanów.

W naszym domu nie piekło się takich wynalazków. Dynia występowała tylko w dwóch postaciach – jako „zupa z bani” – wspominałam o jej smaku w tym wpisie, albo jako słodka dynia w occie. 

Ciasto dyniowe? Tarta dyniowa? Dyniowa latte? Takie przepisy nie były dostępne w erze przed Internetem. 

Wiele lat później, w czasie studiów wzięłam urlop dziekański i wyjechałam na rok do Stanów. I tam, u rodziny, z którą mieszkałam (i pilnowałam dzieci), doświadczyłam najpyszniejszego w świecie, kosmicznie smakowitego, zaskakującego i jedynego w swoim rodzaju deseru.

To była tarta dyniowa. Z kleksem z bitej śmietany. 

Oh!

Musiałam zdobyć przepis. Wiedziałam, że w Polsce nic podobnego nie znajdę, a tarta dyniowa była bardziej amerykańska niż hamburger i Coca Cola razem wzięte. Poza tym nie przypominała niczego, co jadłam do tej pory 😄 

Dostałam wówczas tradycyjny rodzinny przepis od którejś ciotki i dzięki temu teraz mogę się nim z Wami podzielić. Wprowadziłam drobne zmiany, żeby dopasować go do naszych, polskich warunków i asortymentu dostępnego w sklepach. To, co z niego wychodzi jest dla mnie cudnym wspomnieniem amerykańskiego Święta Dziękczynienia.

Tarta dyniowa gości w moim domu każdej jesieni i jest zawsze obowiązkowym deserem w Thanksgiving (które przypada co roku w czwarty czwartek listopada ;)).

Spróbujcie sami!

Przepis na spód

Kruche ciasto przygotowuję według włoskiego przepisu na crostatę 😉 Jest banalnie proste, szybko się zagniata, a jeśli trochę go zostanie, można wyciąć z niego ciasteczka. Można też je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko i 1 żółtko

Formę do tarty wysmarować masłem. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę cienką warstwą. Taki spód trzeba podpiec 10-15 minut w 180 stopniach C. przed dodaniem dyni.

Składniki na nadzienie:

  • 3 szklanki puree z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki trzeba zmiksować na jednolitą masę. Wyjdzie dość rzadka, ale tym nie trzeba się przejmować.

Wylać dyniowe nadzienie na podpieczony spód, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C około 45 minut. Dobry moment można rozpoznać po tym, że środek jest ścięty.

Czekamy, aż tarta przestygnie, dopiero wtedy kroimy. Podajemy z kleksem z bitej śmietany.

***
Dajcie znać, czy lubicie tarte dyniową. Czy piekliście ją kiedyś sami?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *