syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kto w czerwcu myśli o zimie? O tym, że za pół roku będzie ponura plucha albo siarczysty mróz? Wirusy będą szaleć po ulicach, a my, zanim paskudnie zachorujemy, będziemy szukać oparcia w naturalnych środkach wspomagających odporność. Czosnek i imbir możemy stosować w postaci nieprzetworzonej, ale przypomnienie lata wraz z cudownymi właściwościami znajdziemy w syropie z butelki. Syropie domowej roboty, oczywiście. Syropie z kwiatów czarnego bzu.

O jego właściwościach można by jeszcze sporo pisać, a cenne składniki poprawiające to i pozytywnie wpływające na owo tworzą bardzo długą listę. Warto wiedzieć, że syrop z kwiatów czarnego bzu jest bezpieczny dla dzieci oraz że stosuje się go przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych. Występuje w większości aptecznych syropków na wzmocnienie dla dzieci, które polecała nasza Pani Doktor. Tutaj też muszę wspomnieć, że właściwości domowych syropków i mikstur są znane z tradycji i nie mogą być traktowane jako lekarstwa. W przypadku choroby i wysokiej temperatury zawsze należy konsultować stan zdrowia (swój i swojego dziecka) z lekarzem.

W Szwecji ten syrop jest bardzo popularny bez względu na porę roku. Pija się go przez okrągły rok, rozcieńczony z wodą. Smak i zapach ma kwiatowy, niepodobny do żadnego innego. Również u nas znakomicie sprawdzi się w ciepłe letnie popołudnie jako napój podany z kostkami lodu i plasterkiem cytryny dla orzeźwienia. Próbujemy?

Kiedy zbierać kwiaty?
Sezon rozpoczyna się z końcem maja i trwa do drugiej połowy czerwca. W miejscach nasłonecznionych bez przekwita szybciej, w cieniu wolniej. Położenie geograficzne też ma znaczenie, musisz więc obserwować w swojej okolicy, czy to już czas na zbiory.
Kwiatostany, czyli baldachy, zrywamy przed południem, kiedy już nie ma na nich rosy. Dobrze jest użyć ostrego noża lub nożyczek i uważać, żeby, nie strząsać z kwiatów pyłku. Podobno właśnie w nim kryje się cała magia.

Ważne do zapamiętania:
Zrywamy młode kwiatostany, lepsze są nie rozwinięte do końca niż te przekwitłe. Kwiatostanów nie otrzepujemy i nie myjemy. Ta ostrożność jest wskazana, ponieważ chcemy zachować na kwiatach jak najwięcej pyłku.

kwiaty czarnego bzu

Potrzebne będą:
20 – 30 dużych kwiatostanów czarnego bzu
1 litr wody
1 kg cukru
Sok wyciśnięty z jednej cytryny

1. Zerwane kwiatostany rozkładamy na kuchennym stole na czystej ściereczce, gazie lub tetrze. Zostawiamy na godzinkę. Jeśli przynieśliśmy do domu robaczki w kwiatach, teraz opuszczą baldachy.

Kwiaty czarnego bzu rozłożone na stole

2. Po godzinie: obrywamy kwiatuszki z grubszych łodyg. Cienkie zielone łodyżki mogą zostać, chodzi o to, by pozbyć się grubszych, nieco już zdrewniałych gałązek. Tę czynność wykonujemy bezpośrednio nad słoikiem, w którym będziemy zalewać kwiaty syropem cukrowym.
3. W zależności od wielkości baldachów, z podanego przepisu wyjdzie 1 lub 2 litrowe słoje syropu. Kiedy napełnimy słoik, zabieramy się za przygotowanie syropu:
4. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i syrop zacznie bulgotać, dodajemy sok z cytryny, szybko mieszamy i takim wrzątkiem zalewamy kwiaty w słojach.
5. Kwiaty natychmiast zmniejszą swoją objętość i będą cisnąć się na powierzchnię. To prawidłowa reakcja, trzeba je po kilku minutach zamieszać i powtarzać mieszanie 2-3 razy dziennie.

syrop z kwiatów czarnego bzu

6. Syrop będzie gotowy po 2 dniach. Należy go wtedy przecedzić do mniejszych buteleczek, zakręcić i przechowywać w lodówce.
7. Syrop można pasteryzować – wtedy przechowywanie nie będzie wymagało niskiej temperatury i będzie można trzymać butelki z syropem w piwnicy / spiżarni.
Przy pasteryzacji należy pamiętać, by butelka lub słoiczek były napełnione syropem do wysokości 3/4. Wkładamy zakręconą butelkę do garnka z zimną wodą tak, aby woda nie dotykała nakrętki, ale jej powierzchnia sięgała wyżej niż powierzchnia syropu w butelce. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 20 minut. Wyciągamy butelki z wody i dokręcamy. Odstawiamy do przestudzenia. Syrop tak przygotowany można przechowywać w spiżarni co najmniej rok.

***
Do czego jeszcze można dodać taki słodki kwiatowy syrop?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top