chleb żytni na zakwasie, z ziarnami

Przepisy na chleb na zakwasie

Pieczenie domowego chleba na żytnim zakwasie to nie tylko przygotowywanie jedzenia, to rytuał, przyjemność i znakomita zabawa.
Kiedy pierwszy bochenek chleba na zakwasie miałam już za sobą, korciło mnie eksperymentowanie.

Doszłam do wprawy z przechowywaniem i dokarmianiem zakwasu, który pracował coraz lepiej i szybciej.

Do tej pory piekłam tylko chleb żytni na zakwasie. Klasyczny przepis, 100% mąki żytniej, żadnych domieszek, żadnych ulepszeń. Nadal korzystam z tego przepisu, jednak najczęściej modyfikuję go odrobinkę.

Przepis podstawowy na chleb (na dwie podłużne foremki 20-centymetrowe)

  • 500 g zakwasu
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 500 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)

Najprostszą metodą stworzenia czegoś nowego jest zmiana mąki. Zamiast mąki żytniej chlebowej można dodać mąkę orkiszową albo pszenną o podobnym przemiale.

Można zamienić mąkę na razową z różnych ziaren – jeśli będzie to razowa żytnia, chleb będzie nadal 100% żytni, jednak o innej strukturze. W tym wypadku należy pamiętać, że mąka razowa potrzebuje więcej wody. Warto mieć przygotowany niewielki zapas, żeby konsystencja gotowego ciasta nie była za sucha.

chlebzorzechami
Chleb z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

Najpyszniejszą modyfikacją podstawowego przepisu są jednak dodatki

Ostatecznie chyba nieważne, jakie mąki są w cieście, ważne, co jeszcze można do niego dodać: łuskane pestki słonecznika lub dyni, orzechy laskowe, włoskie (i wszystkie, które lubimy), nasiona lnu, sezam, zioła, a nawet suszone owoce, oliwki, kapary.

Suche dodatki (nasiona, pestki i orzechy) nie wpłyną na wyrastanie ciasta. Z suszonymi owocami i wilgotnymi dodatkami trzeba bardziej uważać – zbyt duża ilość może skutkować nierównym wyrastaniem.

Najbardziej klasyczne i pasujące do wszystkiego są ziarna,

np. słonecznika, jak na pierwszym zdjęciu. Przyjemnie chrupią i jeszcze się nie zdarzyło, żeby zawiodły.

Chleb z rodzynkami, suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi jest tak smaczny, że można go jeść na deser. Orzechy włoskie mają intensywny smak, bardzo łatwo wyczuwalny, lepiej uważać, żeby nie zdominował całego aromatu, a jedynie stanowił przyjemną nutę.

Albo – jak kto lubi. Za każdym razem można dodawać coś innego i szukać swojego ulubionego smaku.

***

Mnie ostatnio zasmakował chleb z orzechami włoskimi. Zaskakujący. A Wy – jakie macie pomysły na chleb?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top